Keresés
A menürendszer használatáról

Használati útmutató

Használati útmutató látássérülteknek
Használati útmutató felolvasóknak

 

Használati útmutató látássérülteknek

Az oldal célja

A látássérült emberek életében egyre nagyobb szerepet játszik az informatika. A képernyőolvasó vagy képernyőnagyító szoftverek segítségével már a látássérült emberek is tudják használni a számítógépet, tudnak szöveget szerkeszteni, böngészni az interneten, e-maileket írni és olvasni. El tudják olvasni a legnépszerűbb híroldalakat és tematikus oldalakat, illetve a nyomtatásban is megjelenő újságok internetes változatát.

Továbbra is hátrányt szenvednek azonban a kizárólag nyomtatásban megjelenő újságok vonatkozásában, amelyek nem érhetőek el az interneten, elektronikus úton. Ma is számtalan ilyen újság létezik még, gazdasági hetilapok, női lapok, ifjúsági lapok, szakmai lapok sokasága, amelyeket a látássérült emberek egyáltalán nem olvashattak el eddig. Ez jelentősen beszűkíti tájékozódási lehetőségeiket gazdasági, pénzügyi, szakmai oldalról csakúgy, mint a kikapcsolódás terén.

A látó emberek körében pedig sokan vannak, akik szívesen segítenének látássérült embertársaikon, de ma még nem tudják, pontosan hogyan tehetnék ezt meg.

A két oldal összekapcsolására hoztuk létre a Lapról hangra című honlapot. Ma már egyre többen rendelkeznek otthon számítógéppel, illetve internet-kapcsolattal is ellátott okostelefonnal. Ezek segítségével gyorsan és egyszerűen rögzíthető egy-egy újságcikk saját felolvasása, majd a felvételt a honlapon keresztül azonnal megoszthatja a látássérült emberek közösségével.

Regisztráció

Az 1999. évi LXXVI. törvény (szerzői jogi törvény) 41.§ (1) bekezdése alapján a törvény a fogyatékos személyek számára szabad felhasználást enged a többszörözés és terjesztés tekintetében. A felolvasott újságcikkek letöltéséhez azonban a felhasználóknak igazolniuk kell látássérültségük tényét.

Kérjük ezért, hogy a regisztrációt követően juttassa el valamilyen, a látássérültségét igazoló okmány másolatát az Informatika a Látássérültekért Alapítvány számára az alábbi elérhetőségek egyikén. A dokumentum mellett kísérőlevélben mindenképpen jelezze a regisztrációnál megadott, a portálon használni kívánt azonosítót!
- e-mailben: info(kukac)laprolhangra.hu
- faxon: 06-1-273-3189 
- postai úton: Infoalap 1145 Budapest, Szugló utca 9-15. 4. emelet 419.

A felolvasott cikkek meghallgatása és értékelése

A portálra feltöltött cikkek meghallgatására egy újonnan kifejlesztett hanglejátszó modul segítségével van lehetősége, vagy a kiválasztott felolvasást a számítógépére le is mentheti.

A cikkek meghallgatása után lehetősége van azokat egy ötös skálán, illetve szövegesen is értékelni.

Elérhetőségek

Molnár Ákos
ügyfélszolgálatos
Informatika a Látássérültekért Alapítvány
Telefon: (1) 273-3188
E-mail: helpdesk(kukac)infoalap.hu

 

Használati útmutató önkéntes felolvasóknak

 

Milyen újságcikket olvassak fel?

Ez elsősorban az Ön érdeklődésétől és lelkesedésétől függ.

Ne olyan újságcikket válasszon, ami az interneten is elérhető, ezeket a látássérült emberek az Ön segítsége nélkül is el tudják olvasni. Ide tartozik az összes internetes újság és blog, A hetilapok közül is sokat publikálnak az interneten is, bár néhányat a nyomtatott megjelenéshez képest csak késve. A napilapokat sem ajánlhatjuk j szívvel, hiszen az ezekben megjelenő cikkek nagy része rövid idő elteltével aktualitását veszti, a Lapról hangra oldalon megjelenő cikkek iránt  még hólnapokkal később is sokan érdeklődnek.

Olyan, elsősorban heti vagy havilapot és abból is olyan cikket válasszon tehát ki, amely Önt is érdekli, és amelyet szívesen megosztana másokkal is.

Később az oldalon belüli visszajelzési lehetőségek nyomán idővel Ön is tudni fogja, mely cikkek felolvasása keltett érdeklődést a látássérült olvasók körében.

Katalógusunkban megtalálja az eddig felolvasott cikkeket témakörök, címkék és kiadványok szerint csoportosítva:

http://www.laprolhangra.hu/katalogus/katalogus-temakorok

http://www.laprolhangra.hu/katalogus/katalogus-cimkek

http://www.laprolhangra.hu/katalogus/katalogus-kiadvanyok

Irodalmi művek felolvasása

Sokan ajánlják fel számunkra irodalmi művek felolvasását, vagy már felolvasott művek megosztását. Ezeket köszönettel visszautasítjuk. Egyrészt az oldal struktúrájába technikailag csak újságcikkeket tudunk beilleszteni. Másrészt viszont felolvasott hangoskönyvek vonatkozásában a látássérült emberek számára több évtizede rendelkezésre áll a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Hangoskönyvtára. Ezzel nem kívánunk versenyezni, és valójában nem is tudnánk a látássérült emberek olvasási igényeit ilyen módon érdemben kielégíteni.

A felolvasás feltöltése

Csak mp3 formátumú fájlt tölthet fel a www.laprolhangra.hu weboldalon. Ha a fájl nem mp3-ban van, online átkonvertálhatja a következő weboldalon:

http://audio.online-convert.com/convert-to-mp3

A portálra maximum 10 megabyte-os mp3 fájlt lehet feltölteni, ezért kell a hosszabb cikkeket több részben felolvasni!

Fontos!

- Ha több részben olvas fel cikket, ezt a címben jelölje: 1. rész, 2. rész ..., vagy 1/3, 2/3, ...

- A megjelenés helyét pontosan adja meg: év, lapszám, vagy hó és nap.

- A megjegyzés mezőben adja meg az újság típusát. Pl. havilap gyerekeknek stb.

A felolvasás elkészítése Windows-os számítógépen

Asztali számítógép használata esetén szüksége lesz egy, a számítógéphez csatlakoztatható mikrofonra. Ezeknek széles választéka elérhető a kereskedelmi forgalomban, sokszor a fejhallgatóval egybeépítve is kaphatóak (headset). A felvételek készítéséhez nem szükséges drága mikrofon, és a stúdióminőség elérése sem feltétel.

Minden hordozható számítógép (laptop, netbook) már eleve rendelkezik beépített mikrofonnal!

A Windows 7 és ennél magasabb verziószámú operációs rendszerrel működő számítógépeken ennél is egyszerűbb a helyzet: a Start menü / Minden program / Kellékek / Szórakozás úton elérhető Hangrögzítő program már eleve mp3 formátumba tudja menteni a felolvasott hanganyagot (Fájl / Mentés másként / Fájl típusa).

A felvétel rögzítéséhez használhatunk hangszerkesztő szoftvert is. Ez lehet például az ingyenes Audacity program, amely innen ingyenesen letölthető/telepíthető. Ahhoz, hogy a hangfájlokat mp3-ban is el lehessen menteni, szükség van a Lame segédprogramra is. Letöltéséhez/telepítéséhez kattintson ide.

Egy hangfájl kettévágása: Ha egy hangfájl mérete 10 MB-nél nagyobb, ketté kell vágni. A fájl megnyitása után keresünk a közepe körül egy üres helyet. Innen kijelöljük az elejéig , a kijelölt részt a Fájl menü Export Selected Audio... menüparancsával fájlba menthetjük. A fájlnévhez írjunk hozzá egy 1-est. Ezután a kijelölt rész töröljük. A maradék fájlt mentsük, a fájlnév után írjunk egy 2-est.

Felolvasás diktafonra, vagy mobiltelefonra

A cikkek felolvasását rögzítheti diktafonra, vagy olyan mobiltelefon segítségével is, amely rendelkezik diktafon alkalmazással. A hanganyagot ezután számítógépre lehet menteni. Amennyiben a hanganyag nem mp3 formátumban van, át kell konvertálni. Ezután a szokásos módon feltöltheti a honlapra.

Amennyiben okostelefonja rendelkezik Internet vagy wi-fi kapcsolattal és olyan diktafon alkalmazással, amely mp3 formátumban rögzíti a felolvasást, akkor mobiltelefonjáról is feltöltheti azokat.

Ilyen alkalmazások például:

- Android-ra: Lapról Hangra Felolvasóknak letöltése

QR-kód

- Windows Phone-ra: Diktafon 8

- iPhone-ra: DropVox

A Lapról hangra androidos felolvasói alkalmazás

Az alkalmazás nyitóképernyője
2015. április 21.-étől elérhető az INFOALAP vak programozói által fejlesztett Lapról Hangra Felolvasóknak androidos alkalmazás. Az applikáció azzal a céllal lett kifejlesztve, hogy kompakt, hordozható eszközt biztosítson az önkéntesek számára, akik így bárhol, bármikor felolvashatnak cikkeket anélkül, hogy ehhez külön telepített hangrögzítő programmal ellátott számítógép közelében kellene tartózkodniuk.

Mindössze regisztrálni kell a Lapról hangra közösségi kezdeményezés portálján - www.laprolhangra.hu -, amelyhez a program külön útmutatást nyújt. A regisztráción és bejelentkezésen kívül csak a felolvasott cikkek feltöltésekor van szükség - rövid ideig - internet-kapcsolatra, maga a hangrögzítés történhet olyan helyen is, ahol nem áll rendelkezésre wi-fi hálózat vagy mobilnet.

Az alkalmazás beépített – kezelőszerveiben a magnetofonoknál, CD lejátszóknál megszokott gombok stílusát és elosztását követő – hangfelvevő modult tartalmaz, amivel a felvételeket az elterjedt és népszerű mp3 formátumban lehet elkészíteni. A hanganyagok rögzítésén kívül azokat vissza is lehet hallgatni, illetve a program egyszerű hibajavítási műveleteket is lehetővé tesz.

Az alkalmazás nyitóképernyője
Az alkalmazás Android 4.0 – vagy magasabb verziójú - platformon működik, letölthető a Play Áruházból. A „lapról hangra” kifejezést a keresőbe beírva ez az első találat. Az szólt az Android mellett, hogy ez az operációs rendszer viszonylag olcsó okostelefonokon is elérhető, így remélhetőleg sok önkéntes felolvasó – köztük sok diák – fog csatlakozni a Lapról hangra közösségi összefogáshoz.

Az alkalmazás jelenleg okostelefonokra tölthető le, folyik a táblagépes változat fejlesztése.

 

A cikk megjelenése

A feltöltés után Ön készen áll, a felolvasott cikket feltöltötte a weboldalra. A cikk megjelenéséhez az oldal adminisztrátorainak engedélye szükséges, ők fogják azt jóváhagyni, elhelyezni a cikkek katalógusában, ezzel teszik a látássérült olvasók számára is elérhetővé.

A cikkhez beérkező esetleges visszajelzésekről e-mailben fog értesítést kapni, de azokra reagálni is tud az oldalon, ha belép, és a katalógusból kikeresi a feltöltött és jóváhagyott cikket. Javasoljuk, hogy a beérkező visszajelzésekre Ön is válaszoljon, folytasson aktív párbeszédet „olvasóival”!

Az oldalon publikált újságcikkek várhatóan kb. egy évig lesznek elérhetőek a portálon (a portál tárhely-kihasználási lehetőségeitől függően).

Ha a felolvasáshoz, vagy a feltöltéshez segítségre van szüksége, hívja bizalommal az Informatika a Látássérültekért Alapítvány ügyfélszolgálatát, munkaidőben az (1) 273-3188-as telefonszámon, ahol kollégáink segítenek a felolvasás elkészítésében!

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány