Keresés
A menürendszer használatáról

A menürendszer használatáról

Ez a rövid ismertető azon felhasználóknak készült, akik a weboldal menüjét képernyőolvasó programmal használják. A menürendszer úgynevezett alkalmazás módban jelenik meg. Ha a menü aktívvá válik, akkor a képernyőolvasó program automatikusan átvált olyan kezeléstechnikára, mintha a felhasználó egy Windows-os szoftver menüjét használná.

Menü aktiválása

A menü aktiválásához válasszon a következő lehetőségek közül:

1. A TAB vagy SHIFT+TAB billentyűparancsokkal lépjen az alkalmazás menüterületére. Ekkor a képernyőolvasó automatikusan alkalmazás módba lép.

2. A LE és a FEL nyílbillentyűkkel navigáljon a főmenü valamely menüpontjára, majd az ENTER vagy a SZÓKÖZ billentyű segítségével lépjen alkalmazás módba.

3. A weboldal elején található Ugrás a menüre hivatkozás aktiválásakor a rendszerfókusz ennek a dokumentumnak a hivatkozására ugrik, ahonnan a TAB billentyű ismételt megnyomásával léphet tovább a menüre. A képernyőolvasó program ekkor automatikusan alkalmazás módba lép.

Ha menüpont kiválasztása nélkül szeretne kilépni az alkalmazás módból, akkor a TAB vagy a SHIFT+TAB billentyűkombinációval navigáljon a menün kívüli területre. JAWS képernyőolvasó program esetén a NUMERIKUS PLUSZ billentyű kétszeri gyors lenyomásával is ki tud lépni az alkalmazás módból.

Menüpontok közötti navigáció

A főmenü menüpontjai között a TAB és a SHIFT+TAB billentyűvel lépkedhet. Ilyenkor - ha vannak - a legördített almenüpontok átlépésre kerülnek.

Egy almenüt a SZÓKÖZ, az ENTER vagy a LE nyíl megnyomásával gördíthet le. Az almenü pontjai között ciklikusan lehet navigálni a LE és a FEL nyílbillentyűkkel.

Ez azt jelenti, hogy ha a LE nyílbillentyűvel az almenü aljára ér, akkor az utolsóról az első menüpontra ugrik vissza a vezérlés. Ez a másik irányba is hasonlóan működik. Az ESC billentyű lenyomásakor az aktuális almenü bezáródik, és az ahhoz tartozó főmenü-pont lesz az aktív.

A BALRA és JOBBRA nyílbillentyűket is használhatja a főmenü menüpontjai közötti navigációra, illetve ezek segítségével a megnyitott almenüből a szomszédos almenübe is közvetlenül átléphet.

Adott menüpont kiválasztása

A kiválasztott menüpont aktiválására az ENTER vagy a SZÓKÖZ billentyű használható. A menüpont aktiválása után a képernyőolvasó program kilép az alkalmazás módból, és a weboldal tartalma a szokásos módon olvasható tovább.

Segítségkérés

Amennyiben további segítségre van szüksége a menü használatának elsajátításához, kérjük, lépjen kapcsolatba alapítványunk ügyfélszolgálatával az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 (1) 273-3188

E-mail: helpdesk(kukac)infoalap.hu

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány