Keresés
A menürendszer használatáról

GY.I.K

Gyakori kérdések felolvasóknak
Gyakori kérdések és válaszok közösségi szolgálatot végző diákok részére

Gyakori kérdések felolvasóknak

1./ Kell-e regisztrálnom az oldalon ahhoz, hogy felolvasó lehessek?

Igen, ezt az oldal Regisztráció menüpontjában teheti meg.

2./ Mit olvassak fel?

Bármilyen, nyomtatott formában megjelenő újságból, elsősorban heti illetve havilapokból várunk felolvasásokat. Mindenkitől olyan cikkek felolvasását kérjük, amelyeket kedvel, és szívesen megoszt másokkal is. A cikk kiválasztásakor kérjük, ellenőrizze katalógusunkban, nem került-e esetleg már felolvasásra az adott cikk korábban. Ha a cikk már szerepel a katalógusban, kérjük válasszon másikat.

3./ Milyen formátumban és mekkora terjedelemben tölthetem fel a felolvasott cikket?

Mp3 formátumban tölthetők fel a cikkek. A feltöltött állomány mérete nem haladhatja meg a 10 Mb-ot. Ha az ennél nagyobb, akkor több részre kell vágni, és jelölni kell az egyes részeket (1. rész, 2. rész, stb.)

4./ Hol olvashatok részletesen a cikkfeltöltéshez szükséges információkról?

Regisztráció után a Használati útmutató menüpontban megtalálható a feltöltéshez szükséges információkat tartalmazó, részletes útmutató.

5./ Okostelefonról fel tudok-e olvasni, és fel tudok-e tölteni cikket az oldalra?

Amennyiben okostelefonja rendelkezik Internet vagy wi-fi kapcsolattal és olyan diktafon alkalmazással, amely mp3 formátumban rögzíti a felolvasást, akkor mobiltelefonjáról is feltölthet cikkeket.

Ilyen alkalmazások:

- Android-ra: Lapról Hangra Felolvasói alkalmazás letöltése

QR kód

- Windows Phone-ra: Diktafon 8

- iPhone-ra: DropVox

6./ Írt nekem egy látássérült olvasó a „Hozzászólok” rovaton keresztül. Hogyan válaszolhatok neki?

Arra kérjük, hogy ne a levelezőprogramján keresztül válaszoljon, mert így csak mi, a Lapról hangra munkatársai látjuk, amit írt. Írja be a válaszát a „Hozzászólok” rovatba, így az olvasó is megkapja azt.

Ha bármilyen kérdése van, amelyre itt nem kapott választ, vagy szeretne bennünket egy kéréssel, ötlettel megkeresni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a info(kukac)laprolhangra.hu címre küldött e-mailben. Minden megkeresésre igyekszünk egy napon belül válaszolni.


Gyakori kérdések és válaszok közösségi szolgálatot végző diákok részére

1./ Kell-e regisztrálnom az oldalon ahhoz, hogy felolvasó lehessek?

Igen, ezt az oldal Regisztráció menüpontjában teheted meg.

2./ Mit olvassak fel?

Bármilyen, nyomtatott formában megjelenő újságból, elsősorban heti illetve havilapokból várunk felolvasásokat. Mindenkitől olyan cikkek felolvasását kérjük, amelyeket kedvel, és szívesen megoszt másokkal is.

3./ Milyen formátumban és mekkora terjedelemben tölthetem fel a felolvasott cikket?

Mp3 formátumban. A feltöltött állomány mérete nem haladhatja meg a 10 Mb-t. Ha ennél nagyobb, akkor több részre kell vágni, és jelölni kell az egyes részeket (1. rész, 2. rész, stb.)

4./ Hol olvashatok részletesen a cikkfeltöltéshez szükséges információkról?

Regisztráció után a Használati útmutató menüpontban megtalálható a feltöltéshez szükséges információkat tartalmazó, részletes útmutató.

5./ Okostelefonról fel tudok-e olvasni, és fel tudok-e tölteni cikket az oldalra?

Amennyiben okostelefonod rendelkezik Internet vagy wi-fi kapcsolattal) és olyan diktafon alkalmazással, amely mp3 formátumban rögzíti a felolvasást, akkor mobiltelefonodról is feltölthetsz cikkeket.

Ilyen alkalmazások:

- Android-ra: Lapról Hangra Felolvasói alkalmazás letöltése

QR-kód

- Windows Phone-ra: Diktafon 8

- iPhone-ra: DropVox

6./ Az iskolai közösségi szolgálat részeként szeretnék felolvasó lenni, kaphatok az elvégzett munkámról igazolást?

Természetesen igen. Aki az iskolai közösségi szolgálat keretei között szeretne velünk dolgozni, regisztráljon felolvasóként a www.laprolhangra.hu oldalon. Utána arra kérünk benneteket, írjatok egy rövid bemutatkozást a info(kukac)laprolhangra.hu címre. A bemutatkozásnak tartalmaznia kell a teljes neveteket, a felhasználói neveteket és az iskolátok nevét. Erre azért van szükség, hogy pontosan nyilván tudjuk tartani, mennyit olvastatok fel.

7./ Hogyan kapom meg az igazolást az elvégzett munkámról?

Előre egyeztetett időpontban ellátogatsz hozzánk az aláírandó, lepecsételendő dokumentumaiddal. Nagyon örülünk, ha személyesen is megismerhetünk téged, de ha egy vidéki iskolába jársz, és nem tudsz eljönni hozzánk, akkor is megoldjuk, hogy megkapd az igazolást a munkádról. Erről a tanároddal egyeztetünk. (Postai úton juttatjuk el a tanárodnak az igazolást, vagy pedig e-mailben küldjük el, a közösségi szolgálatot koordináló tanár pedig az általunk megküldött adatok alapján igazolja a munkádat. Bármilyen más megoldásra is nyitottak vagyunk.)

8./ Hogyan követhetem nyomon, mennyit olvastam már fel?

Értesítést kapsz az általad feltöltött cikkekről. Ez az értesítés nem tartalmazza a felolvasás idejét, csak a cikk jóváhagyását. Ha a felolvasott időre vagy kíváncsi, írj nekünk a info(kukac)laprolhangra.hu címre, mi pedig megírjuk, hogy milyen időtartamban olvastál már fel.

9./ Körülbelül hány cikket kell felolvasnom a közösségi szolgálat teljesítéséhez?

Ez a cikkek hosszúságától függ. Fontos! Minden cikk felolvasására szánt idődet duplán ismerjük el! Ha például egy órát olvastál fel, az két órának számít! Ezt az „engedményt” nemcsak azért tesszük, hogy még nagyobb örömmel dolgozz nálunk, hanem azért is, mert tudjuk, hogy a gördülékeny felolvasáshoz gyakorlás kell. Arra kérünk, mielőtt felolvasol egy cikket, olvasd el magadnak hangosan legalább egyszer!

Itt a kedvezményeknek még nincs vége! Mivel az első felolvasás előtt alaposan át kell nézned a technikai tanácsokat és a cikket is, amit fel szeretnél tölteni, ezért az első felolvasásodat fél óra közösségi munkának ismerjük el.

10./ Írt nekem egy látássérült olvasó a „Hozzászólok” rovaton keresztül. Hogyan válaszolhatok neki?

Ne a levelezőprogramodon keresztül válaszolj, mert így csak mi, a Lapról hangra munkatársai látjuk, amit írtál. Írd be a válaszodat a „Hozzászólok” rovatba, így az olvasó is megkapja azt.

11./ Szeretnék az iskolai közösségi szolgálat után is felolvasó maradni. Van erre lehetőség?

Természetesen igen. Nem kell ehhez semmit tenned, csak továbbra is olvasnod.

További kérdéseiteket a info(kukac)laprolhangra.hu email címen várjuk, minden kérdésre igyekszünk egy napon belül válaszolni.

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány