Keresés
A menürendszer használatáról

A Chip magazin 2022. szeptemberi számának cikkajánlója

2022.10.15 10:54

Kedves Olvasóink!

Részletes bemutatókkal, profi tippekkel, valamint a már megszokott rovatokkal megérkezett a Chip magazin szeptemberi számának cikkajánlója Pregh Balázs minőségi felolvasásával, fogadják szeretettel!

 

1. Aktuális - Eset-oldalak

Hogyan védhetjük meg a bankkártya adatainkat? Az Eset Kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a legnépszerűbb támadási és védekezési módszerek közül. Könnyen elképzelhető, hogy egynémely támadási módszerrel már magunk is találkoztunk, mégis érdemes tanulmányozni és megszívlelni a cikkben leírt jó tanácsokat.

A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-AKTUALIS-ESET-oldalak

2. Aktuális - Biztonsági hírek

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a webkamerák többségével könnyen lehet kémkedni, így sem a Windows, sem a macOs felhasználói nincsenek igazán biztonságban, ha a webkamera védelméről van szó.

Nyolcvan újabb hibát foltozott be a Microsoft: az összes Windows verzió, valamint többek között a Defender, és a Microsoft Office is érintett.

Hamarosan itt a Windows-8.1 terméktámogatásának vége: a Microsoft hivatalosan 2023. január 10-ig biztosítja a Windows-8.1-hez az ingyenes biztonsági frissítéseket, ezt követően pedig már csak a fizető ügyfelek kapnak bármiféle terméktámogatást.

Kripto támadás érte a Linuxot futtató számítógépeket: noha Linuxra kevesebb vírus készül, de ha egy-egy felbukkan, nagyon könnyen tud zavart okozni a rendszerben.

Még több biztonsági hírért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-AKTUALIS-Biztonsagi-hirek

3. Aktuális - Asztroturfing: rejtett véleményvezérek

"Az interneten mindenből sok van, de mégis, talán véleményből van rajta a legtöbb" – írja a cikk szerzője, aki szerint mindegy, hogy egy gazdasági hírről, egy videóról vagy egy Insta posztról van szó. Konstruktív véleménycserére a kommentek nagyon ritkán alkalmasak, a legnagyobb probléma pedig az, hogy számtalanszor nem valós véleményeket tükröznek: mondanivalójuk nagy része PR ügynökségek vagy propaganda-szervezetek irodáiban születik meg, amelyek aztán elöntik az internetet. Ezt nevezzük Asztroturfing jelenségnek. A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:

A cikk első része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-AKTUALIS-Asztrosurfing-I

A második része pedig itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-AKTUALIS-Asztrosurfing-II

4. Ajánló - Tudta-e különszám

Az IPM külön számában a szerkesztők közel százötven érdekes kérdést tesznek fel, és meg is válaszolják azokat, a Chip magazin szerkesztői pedig ezek közül válogattak. Azt tudjuk például, hogy mikor készítették az első másolás-védelmet? Tisztában vagyunk azzal, hogy az olasz presszókávét is egy magyar találta fel? Tudjuk, ki ő? Rendkívül érdekfeszítő, kiváltképp a számomra, hogy miért nincs Ciprusnak részecskegyorsítója? Ki volt az első magyar pilótanő? További érdekes kérdésekért és a válaszokért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-AJANLO-Tudta-e-kulonszam

5. Gyakorlat - Python

Ha valamilyen különös oknál fogva programozni támadna kedvünk, segít a Python, a cikk szerzői pedig azt ígérik, hogy egyenesen ez lesz a kedvencünk, és bemutatják az első lépéseket ezzel az egyszerűen megtanulható programozási nyelvvel. A részletekért kattintson a cikkre, aminek első része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-GYAKORLAT-Python-I
a második része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-GYAKORLAT-Python-II
a harmadik része pedig itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-GYAKORLAT-Python-III

6. Gyakorlat - Notebook

Néhány éve laptopunk még gyorsan és jól működött, de mostanra képességei határához érkezett: lassan reagál a programok megnyitására, akadozik a sok megnyitott böngészőablak között, merevlemezén pedig nincs elég hely. Mindezek az operációs rendszer, a weboldalak és a szoftverek folyamatos fejlődése során lesznek tapasztalhatók. A gyártók nyilvánvalóan arra ösztönöznek bennünket, hogy cseréljük le eszközünket. Valóban szükséges ez? Nem lehetne egyszerűen inkább egy hardvercserével a további évekre is működőképessé tenni számítógépünket? A cikk szerzői elárulják.

Az első rész itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-GYAKORLAT-Notebook-I
A második rész pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-GYAKORLAT-Notebook-II

7. Teszt - Kipróbáltuk

A cikk szerzői ezúttal a DGI mini 3 Pro névvel ellátott kisméretű drónt próbálták ki és mutatják be. A kézitáskaméretű kütyü képminőség területén kiválóan teljesít, így kategóriájában rögtön az első helyre került. A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-TESZT-Kiprobaltuk

8. Teszt - App-kalauz

A szeptemberi App-kalauz bemutat egy- a biztonságunkat szolgáló alkalmazást, a 20 days challenge névvel ellátott appot, ami segít nekünk bármiféle káros szenvedélyünkről leszokni, egy érdekes YouTube alternatívát, egy mászásszimulátort fürge ujjak számára, valamint egy, a fejhallgatónk hangzásvilágát optimalizáló alkalmazást is.
A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-TESZT-Appkalauz

9. Teszt - Jó vételek

Ebben a cikkben a Chip szeptemberi vásárlási tippjeit olvashatjuk: hat alkatrész áráról és azok várható alakulásáról, valamint a legjobb noteszgépekről tájékozódhatunk. A cikk itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-TESZT-Jo-vetelek

10. Teszt - Powerbankok

Nem könnyű megtalálni az ideális powerbankot, mert a tényleges akkumulátor-kapacitás még mindig elmarad az ígért teljesítménytől, ezalól pedig csak a drága modellek képeznek kivételt. A cikk szerzői harminc powerbankot teszteltek. A háromrészes cikk első része itt,

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-TESZT-Powerbankok-I

A második része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-TESZT-Powerbankok-II

A harmadik része pedig itt érhető el:

http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-szeptember-TESZT-Powerbankok-III

 

< Vissza a hír listához

Adó 1%-os kampány

Átlapozta a mai újságot? El tudja képzelni, hogy a reggeli kávézás közben vagy munkába menet ne fussa át kedvenc napilapját, mert nem tudja azt elolvasni? A hazánkban élő vak és gyengénlátó emberek még napjainkban is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a nyomtatásban megjelent folyóiratokhoz, újságokhoz, pedig éppen úgy kíváncsiak a közélet híreire, a legújabb tudományos felfedezésekre, a politikusok vitáira, egy-egy különleges receptre, egy vicces írásra, mint Ön. Kérjük, hogy felolvasásaival és adó 1%-ának felajánlásával tegyen azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek is elolvashassák, meghallgathassák az Önnek fontos cikkeket. A felajánlott adó 1%-okat többek között a felolvasott újságcikkeket tartalmazó Lapról hangra közösségi portál fenntartására és bővítésére fordítjuk.

Adószámunk: 18171776-2-42

Informatika a Látássérültekért Alapítvány